Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

stoppen-met-roken-tips

20 tips om te stoppen met roken die echt werken

1. Geloof in jezelf, geloof dat je kan stoppen. Denk aan de moeilijkste dingen die je in je leven gedaan hebt en realiseer je dat je de moed en doorzettingsvermogen hebt om te stoppen met roken.

2. Na het lezen van deze tips, ga er eens voor zitten om je eigen lijst op te stellen, aangepast aan jouw persoonlijkheid en hoe je dingen aanpakt. Maak je eigen “stop-planning”.

3. Schrijf de redenen op waarom je wilt stoppen met roken (de voordelen): langer leven, beter voelen, voor je familie, geld besparen, beter ruiken etc. Je weet zelf al dat roken slecht is voor je en wat er verandert zodra je stopt. Schrijf het op en lees het dagelijks.

4. Vraag je familie en vrienden voor ondersteuning van je besluit om te stoppen met roken. Laat ze bijtijds weten dat je waarschijnlijk makkelijk irriteerbaar en misschien zelfs irrationeel bent terwijl je probeert te stoppen met je rook gewoonte.

5. Plan een stop datum. Besluit welke dag je je laatste sigaret zult opsteken. Schrijf het op, maak er een planning voor. Zet je gedachten op “de eerste dag van de rest van je leven”.

6. Praat erover met je huisarts. Ondersteuning van een huisarts is een bewezen manier om je kansen te verhogen dat je stopt.

7. Begin met sporten. Sporten kan heel moeilijk gecombineert worden met roken. Sporten verlicht stress en helpt je lichaam te herstellen van de schade die jaren roken hebben aangedaan. Begin rustig, een stukje lopen 1 a 2 keer per dag en bouw de intensiteit op naar 30-40 minuten, 3 tot 4 keer per week. Bespreek je plannen eventueel met de huisarts.

8. Doe elke dag ademhalings oefeningen  voor ongeveer 3-5 minuten. Haal heel langzaam  adem door je neus, hou deze voor een paar seconden vast en adem heel langzaam uit door je mond. Probeer dit te doen met je ogen dicht en ga naar tip 9.

9. Visualiseer je doel om een niet-roker te worden. Terwijl je de ademhalings oefenen doet uit tip 8 doe je je ogen dicht en zie jezelf als niet-roker. Zie jezelf genieten van sport (tip 7). Zie jezelf een sigaret weigeren die je wordt aangeboden. Zie jezelf je sigaretten weggooien. Probeer je eigen visualisaties te creeren, visualisatie werkt echt.

10. Stop niet in 1 keer met roken maar bouw langzaam af. Langzaam afbouwen betekent: plan hoeveel sigaretten je elke dag, tot wanneer je stopt, zult roken en verminder het aantal sigaretten elke dag. Neem een ander merk zodat je er minder van zult genieten, geef je sigaretten aan iemand anders zodat je er elke keer om moet vragen.

11. Stop in 1 keer met roken. Dit staat haaks tegenover tip 10 maar voor sommige mensen is dit de beste oplossing, die hebben de behoefte om abrupt hun rookgewoonte te beeindigen en geen zin om dit langzaam af te bouwen. Zoek de methode die het beste bij jou past uit.

12. Probeer iemand te vinden die ook probeert te stoppen met roken en help elkaar met positieve woorden en een luisterend oor zodra het moeilijk wordt.

13. Laat je gebit opknappen. Geniet er van hoe je tanden er uit zien en wees van plan ze zo te houden.

14. Vier de hoogtepunten in je reis naar het stoppen met roken. Ga na 2 weken nadat je gestopt bent met roken naar de bioscoop. Na een maand, naar een leuk restaurant. Na 3 maanden, ga een weekendje weg. Na 6 maanden, koop iets leuks voor jezelf. Na een jaar, organiseer een feestje. Nodig je familie en vrienden uit voor je “verjaardagspartij” en vier je nieuwe kans op een lang en gezond leven.

15. Drink veel water. Water is sowieso goed voor je en de meeste mensen drinken niet genoeg. Het helpt om de nicotine en andere chemicalien uit je lichaam te spoelen. Bovendien kan het helpen om de behoefte tot snoepen tegen te gaan.

16. Probeer te achterhalen waar je behoefte voor een sigaret vandaan komt. Bijvoorbeeld stress, einde van een maaltijd, aankomst op het werk, een bar binnen gaan etc. Vermijd dit voor zover het mogelijk is en plan andere reacties zodra deze situaties zich voordoen.

17. Vind iets wat je in je hand en mond kan houden als vervanging van een sigaret. Bijvoorbeeld drink rietjes of de Supersmoker.

18. Schrijf een inspirerend lied of gedicht over het stoppen met roken en wat het voor je betekent. Lees het dagelijks.

19. Hou altijd een foto van je familie of iemand die heel belangrijk is voor je bij je. Schrijf op een stukje papier de woorden “ik stop voor mezelf en voor jou/jullie” en tape dit papiertje aan de foto. Elke keer als je die behoefte krijgt om te roken haal je de foto tevoorschijn en lees de tekst.

20. Elke keer als de behoefte om te roken de kop weer opsteekt schrijf dan je gevoelens of gedachten die er in je omgaan op. Hou dit “dagboek” altijd bij je.

Veel geluk met een stoppen en ik hoop dat deze stoppen met roken tips je verder op weg zullen helpen.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.