Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

valium en xanax

Misbruik van Xanax en Valium in op mars

Misbruikpotentieel

Ongeveer één of de vijf Nederlanders die Valium, Xanax en/of andere benzodiazepines nemen, maken misbruik van de potentieel verslavende medicatie, zo suggereren recente onderzoeksresultaten. Misbruik houdt in dat het gebruik ervan op geen enkele manier door een zorgverlener of arts wordt gecontroleerd, inclusief het gebruik van medicijnen zonder recept, het nemen van hogere doses dan voorgeschreven, of het vaker of langer nemen dan voorgeschreven. De studies schatten dat tussen de 4 en 6 % van de volwassenen in Nederland benzodiazepines nemen.

De statistieken openbaarden ook dat het benzodiazepinegebruik onder volwassenen meer dan tweemaal zo hoog is dan eerder gemeld, met bijna 13 % van de Nederlanders die het afgelopen jaar kalmeringsmiddelen gebruikten.

Jong vs oud

Jonge volwassenen tussen de leeftijd van 18 tot 25 jaar prefereren voornamelijk benzodiazepinen. Deze worden typisch voorgeschreven voor de behandeling van bezorgdheid en depressie. Veel jonge mensen wenden zich tot anti-angst medicatie om de symptomen van stress of angst te behandelen. Dit komt doordat deels klinische therapieën en behandelingen te duur of ontoegankelijk zijn, als te tijdrovend worden gezien of te veel stigmatisering met zich meebrengen. Veel jongvolwassenen voelen zich overweldigd en gestrest door het werk, school, familie of sociale verplichtingen, en zijn opgegroeid in een samenleving waarin medicijnen meer de norm dan uitzondering zijn.

Er is een algemene misvatting onder jongeren dat medicijnen op recept inherent veiliger zijn dan illegale drugs. Echter weten we dat dit niet altijd waar is en dat de huidige opioïdenepidemie heeft aangetoond dat het zeker een potentiele misvatting is. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn aangezien deze medicijnen de ademhaling onderdrukken.

Oudere volwassenen krijgen ook benzodiazepinen voorgeschreven. Echter weten zijn bijna niets over het verslavingspotentieel en gemeenschappelijk misbruik. Er is een grote kloof in kennis tussen jong en oud.

De meeste veiligheidszorgen betreffende het gebruik zijn er bij oudere volwassenen. Kalmeringsmiddelen zorgen namelijk voor een verhoogd risico op valpartijen en breuken, evenals auto-ongevallen. Ook kunnen ze geheugenverlies veroorzaken.

Therapie als eerstelijnsbehandeling

Benzodiazepinen worden veel te vaak voorgeschreven, gezien het feit dat veel studies en bewijsmateriaal hebben aangetoond dat ze weinig tot geen waarde hebben bij de behandeling van angst, paniekaandoeningen of slapeloosheid. Cognitieve gedragstherapie en psychotherapie werken vaak veel beter dan benzodiazepines, aangezien geneesmiddelen enkel de symptomen onderdrukken en niets doen aan de onderliggende aandoening.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.