Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

zolpidem bijwerkingen

De verontrustende bijwerkingen van Zolpidem, de meest voorgeschreven slaappil van Nederland

Slaap is essentieel

Slaap is een integraal onderdeel van onze gezondheid. Het geeft ons lichaam een signaal om de hormonen vrij te laten die ons geheugen en ons immuunsysteem ondersteunen. Het verlaagt ook ons risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Daarenboven zorgt een goede nachtrust ervoor dat u zich goed voelt.

Echter hebben ongeveer 20 miljoen mensen in Nederland last van slaaptekort of een slaapstoornis. En bijna 12 miljoen van hen gebruiken het slaapmedicijn Zolpidem (Ambien) op recept om een betere slaap te bereiken. Het geneesmiddel heeft velen – sommigen met chronische aandoeningen – geholpen om hun slaappatroon te verbeteren.

Echter heeft het ook een aantal bijwerkingen, met inbegrip van verminderde bewustwording, hallucinaties, veranderingen in gedrag, geheugenproblemen, slaapwandelen, koken en eten, en zelfs autorijden gedurende de slaap. Het slaapmiddel is in feite nogal berucht geworden vanwege zijn vreemde en gekke bijwerkingen. Laten we ze samen bekijken.

Vreemd gedrag gelinkt aan Zolpidem

Het slaapmiddel Zolpidem, ook wel bekend onder zijn merknamen Dormizol, Zolpibell, Zolpixdem, Somidem en Stildem, zal in de toekomst worden verkocht in verpakkingen van niet meer dan 14 slaappillen. Ook heeft het Ministerie de de fabrikanten van kalmerende en hypnotische geneesmiddelen verzocht hun productetikettering en bijwerkingen aan te passen.

Dit is het resultaat van talrijke meldingen van vreemde en potentieel gevaarlijke bijwerkingen, waaronder veranderingen in gedrag en mentale toestand zoals slaapwandelen, het bereiden en eten van voedsel, telefoneren en geslachtsgemeenschap. Ook worden woede, verergerde slapeloosheid, verwarring, agitatie, hallucinaties en andere vormen van ongewenst gedrag vaak opgemerkt. Vaak herinneren patiënten zich hier niets van. Hun geheugen laat het in de steek, maar het is belangrijk dat ze hiervan op de hoogte worden gesteld.

Slaap gerelateerde eetstoornis

De nieuwe belangstelling voor dit zeldzame, vreemde neveneffect is aangewakkerd door recente artikelen. In de artikelen in de media. In The New York Times werd vermeld dat duizenden Amerikaanse gebruikers slaap gerelateerde eetstoornissen ervaren.

Eten tijdens de slaap is geen nieuw fenomeen. Het is een zeldzaam slaapprobleem dat een slaap gerelateerde eetstoornis wordt genoemd. Het kan worden gerelateerd aan een nachtelijke eetstoornis, waarin mensen volledig wakker worden, volledig bewust uit bed komen en vreetbuien hebben. De volgende ochtend herinneren ze zich echter niets van de gebeurtenis.

Slaapwandelen

Maha Alattar, een specialist in slaapstoornissen van de Universiteit van North Carolina op Chapel Hill, zegt dat Zolpidem daadwerkelijk mensen met slaapstoornissen helpt.

“Ik heb patiënten met slaapwandelen en bizar slaapwandelgedrag Zolpidem laten nemen, en het hielp. Het onderdrukte de opwarmingsmechanismen die deze patiënten laten ontwaken om deze vreemde dingen te doen. Elke slaapmedicatie kan bizarre effecten hebben. We moeten deze slaapmedicatie niet veroordelen omdat het heeft een aantal zeldzame, onaangename bijwerkingen,” zegt hij. “Ik schrijf het nog steeds voor aan sommige van mijn patiënten.”

Autorijden tijdens de slaap

Andere artikelen van de New York Times koppelden het slaapgeneesmiddeln ook aan een ander storend neveneffect: autorijden. In een recent rapport voor een forensische wetenschapsbijeenkomst werd gemeld dat er een reeks bestuurders gearresteerd werden onder invloed van Zolpidem. Echter is naderhand vastgesteld dat zij het middel verkeerd hadden gebruikt of misbruikt. Normaliter mag in enkel worden ingenomen alvorens men naar bed gaat. Deze bestuurders namen het in voor ze achter het stuur kropen. Het slaapmedicijn is namelijk niet bedoeld om wakker, alert en actief te blijven.

Andere waarschuwingen

Alcoholisme verhoogt het risico van dergelijke bijwerkingen waardoor dergelijke reacties kunnen optreden bij zowel de eerste keer als bij regelmatige gebruikers.

Ook inbegrepen in de waarschuwingen zijn anafylaxie (ernstige allergische reactie) en angio-oedeem (ernstige zwelling van het gezicht), die kunnen optreden zodra het product voor het eerst wordt ingenomen.

Deskundigen zeggen dat patiënten die worden behandeld met slaapmedicijnen de informatie moeten lezen voordat ze het medicijn innemen en met hun artsen moeten praten als ze vragen of zorgen hebben.

Het Ministerie heeft aanbevolen dat de geneesmiddelenfabrikanten klinische studies laten uitvoeren om de frequentie te onderzoeken waarmee slaap- en andere complexe gedragingen in combinatie met individuele geneesmiddelen voorkomen.

Reactie van de producent

Er wordt gesteld dat zij zich inzetten voor de veiligheid van de patiënt en dat deze de hoogste mate van belang heeft. Er wordt niet ontkend dat er zeldzame bijwerkingen zoals slaapwandelen zijn gemeld bij patiënten die behandeld zijn met slaapmedicatie. Wel benadrukken ze dat, hoewel slaapwandelen kan optreden tijdens de behandeling met Ambien, het niet noodzakelijkerwijs kan worden veroorzaakt door het medicijn. Wanneer Zolpidem genomen wordt zoals voorgeschreven, is het een veilige en effectieve behandeling voor slapeloosheid. De veiligheid en werkzaamheid wordt al 17 jaar ondersteund door het gebruik in de praktijk.

Meermaals wordt er benadrukt dat het alleen mag worden ingenomen zoals voorgeschreven. Deze aanwijzingen geven duidelijk aan dat het medicijn niet mag worden gebruikt na het drinken van alcoholische dranken. Ze stellen ook dat patiënten het medicijn alleen mogen gebruiken vlak voordat ze naar bed gaan.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.