Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

ernstige acne behandelen

Acne behandelen met antibiotica of Roaccutane: alles wat u moet weten

Ernstige acne wordt gekenmerkt door zeer grote talgafscheiding. Talgkliertjes raken hierdoor veelvuldig en continue verstopt. Het gevaar is dat er hierdoor littekenweefsel ontstaat, welke grotendeels onherstelbaar is. Om deze reden mag naar de zwaardere middelen gegrepen worden voor de behandeling van ernstige acne. Begeleiding van een dermatoloog is hierbij wel gangbaar en alle producten voor ernstige acne zijn alleen verkrijgbaar op recept.
Een effectieve behandeling voor ernstige acne is het nemen van antibiotica. Antibiotica verminderen het aantal bacteriën en helpen bij de genezing van de ontstekingen. Nadeel is wel, dat het effect van antibiotica vaak pas na 1 tot 2 maanden echt zichtbaar is.

 

Uitwendige antibiotica

Erythromycine: Antibiotica waarbij de eerste effecten al na 2 weken zichtbaar zijn. Mag ook tijdens zwangerschap gebruikt worden. Het nadeel is dat het soms leidt tot huidirritatie. Te verkrijgen in zowel “depflacon” als gel.

Clindamycine: Antibiotica waarbij de eerste effecten ook al na 2 weken zichtbaar zijn. Mag niet tijdens zwangerschap gebruikt worden. Ook dit middel kan huidirritaties veroorzaken. Uitsluitend te verkrijgen in “depflacon”.

Uitwendige antibiotica worden steeds minder gebruikt, bacterien worden hier namelijk steeds ongevoeliger voor.

 

Orale antibiotica

Er bestaan diverse orale antibiotica. Let op, dit zijn vaak krachtige medicijnen tegen acne die bijwerkingen kunnen veroorzaken. De orale antibiotica werken op twee fronten, ze remmen bacteriële groei en ontstekingen. De meest gebruikte orale antibiotica zijn tetracycline en minocycline. De mogelijke bijwerkingen van orale antibiotica zijn:

 • Kans op allergie of overgevoeligheid voor het desbetreffende antibioticum
 • Een verstoring van de bacterie flora, waardoor maag en darmklachten kunnen ontstaan
 • Overgevoeligheid voor zonlicht
 • Meer kans op candida-infectie
 • Anticonceptie pil minder betrouwbaar door antibiotica

 

Isotretinoine

Een echt paardenmiddel is isotretinoine. Dit product remt zowel de talgproductie als bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Het goede nieuws van dit product is dat na een behandelingsduur van ongeveer 6 maanden, de acne zo goed als weg is en meestal nooit meer terugkomt.

Helaas kunnen de bijwerkingen ook significant zijn. Bij gebruik van dit middel is het vaak nodig dat een arts je bloedwaardes controleert. Bepaalde vetsoorten kunnen door gebruik van dit middel namelijk toenemen tot ongezonde waarden. Het is dan ook verstandig tijdens zo’n kuur vette voeding te laten staan.

Isotretinoine mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of borstvoeding, dit middel is zo heftig dat dit kan leiden tot misvormingen bij ongeboren kinderen. Ook wordt de pil minder betrouwbaar bij gebruik van dit middel. Dus pas op met ongewenste zwangerschap.

Een ander punt om op te letten. Dit middel mag niet gecombineerd worden met antibiotica uit de tetracycline groep (tetracycline, doxycycline, minocycline).

Ben je bloeddonor? Dan mag je gedurende je behandeling en tot 1maand erna geen bloed doneren.

Andere bijwerkingen van isotretinoine:

 • Droge lippen. Deze bijwerking treedt vrijwel altijd bij bijna iedereen op. Gebruik een crème om de lippen vet te houden en vermijd felle zon.
 • Droge huid komt vaak voor. Gebruik een creme voor je huid, maar smeer die niet in je gezicht, dit zou de acne weer kunnen verergeren.
 • Droge ogen komt vaak voor. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier last van. Gebruik oogdruppels.
 • Overgevoeligheid voor zonlicht komt vrij vaak voor. Vermijd felle zon.
 • De eerste weken van de kuur kunnen de acne klachten tijdelijk verergeren.
 • Negatieve invloed op gemoed, soms leidend tot depressies. Dit komt zelden voor.
 • Lipiden concentratie in bloed kan toenemen, belangrijk niet te vet voedsel te eten.
 • Nachtblindheid (zeldzaam)
 • Gewrichts- en spierpijn (zeldzaam)
 • Ontsteking van de nagelwallen (vrij zeldzaam)
 • Voor een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen dient u uw arts te raadplegen en de bijsluiter te lezen.
Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.