Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

haaruitval oorzaken

Hoe wordt haaruitval veroorzaakt?

Hoewel er vaak gedroomd wordt van een volle, weelderige haardos, hebben ongeveer 60% van de mannen last van haaruitval. Dit fenomeen komt echter niet enkel voor bij mannen, maar ook sommige vrouwen hebben hier last van. Meestal leidt dit enkel tot dunner wordend haar, aangezien volledige kaalheid bij vrouwen uitgesloten is. Toch vinden veel vrouwen het ook niet heel aangenaam om rond te lopen met hier en daar een kale plek of een zichtbare hoofdhuid. Hierdoor krijgen vrouwen nogal eens het gevoel een deel van hun vrouwelijkheid te verliezen.

Haaruitval is in veel gevallen het gevolg van ouderdom, wat betekent dat mannen hun haar kunnen verliezen vanaf hun 25e, terwijl dat bij vrouwen pas rond 50 jaar start. De oorzaak hierachter is dat de balans tussen het mannelijke hormoon testosteron en het vrouwelijke hormoon oestrogeen uit evenwicht raakt. Bij vrouwen wordt dit getriggerd door een te hoge productie van testosteron, waardoor de levenscyclus van de haren versneld wordt. Wanneer je echter plots redelijk veel haar verliest, bijvoorbeeld in plukken of wanneer je kale kringen krijgt, kan je best een arts raadplegen. Verder kan je ook geleidelijk aan je haar verliezen, of kan je kampen met een haarlijn die achteruitgaat als gevolg van ouderdom.

Niet alleen leeftijd bepaalt de conditie van je haar, maar ook je voeding is zeer belangrijk. Ook al verzorg je je haar goed aan de hand van shampoos en conditioners, dan nog moet het haar ook gevoed worden van binnenuit. Daarom zijn je voeding en eetpatroon essentieel voor een gezonde haargroei. Ook kan je voedingssupplementen zoals metagenics nemen om dit op te lossen. Krijg je echter te weinig proteïnen binnen? Dan kan dat ook aan de basis liggen van je haarproblemen. Daarbovenop zijn er nog een aantal factoren die de haargroei beïnvloeden. Zo kunnen bijvoorbeeld stress, hevige emoties, seizoenswisselingen, de menopauze, schildklierproblemen, pilgebruik en zwangerschap je haar nefast beïnvloeden. Verder kunnen ook strakke kapsels zoals paardenstaarten en vlechtjes kale plekken veroorzaken. Ook sigarettenrook kan het DNA van de haarfollikels beschadigen, wat uiteindelijk kaalheid tot gevolg zal hebben. Door roken geraakt bovendien de haarcyclus volledig in de war, waardoor je ook sneller je haar verliest. Ten slotte is het ook niet enorm goed om overmatig gebruik te maken van een krul- of stijltang, je haar te warm te föhnen, of het te laten kleuren. Dit laatste kan immers zorgen voor langdurige haarschade. Je haar te vaak kammen of hoeden, petten en helmen dragen, beïnvloedt echter op geen enkele manier of je last zult krijgen van haaruitval of niet.

Vrouwen hebben zelden last van volledige kaalheid, maar kampen eerder met diffuse kaalheid, wat wilt zeggen dat je haar dunner wordt. Vaak is dit echter maar tijdelijk, en wordt het nogal eens veroorzaakt na een zwangerschap, bloedarmoede, ziektes met hoge koorts of na inname van bepaalde geneesmiddelen. In geval van dun en futloos haar kan je een kijkje nemen tussen tal van haarproducten die hier komaf mee maken.

Gelukkig zijn er ook verschillende verzorgingsproducten die haaruitval tegen gaan en de haargroei opnieuw bevorderen. Vergeet echter niet dat een gezond eetpatroon daarbovenop ook gunstig kan zijn, zodat het haar van binnenuit voldoende gevoed wordt.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.