Toont alle 3 resultaten

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over slapeloosheid. We leggen je uit wat slapeloosheid is, wat het veroorzaakt, alsook wat de symptomen zijn. Daarenboven geven je we enkele tips ter preventie en richtlijnen voor hoe je slapeloosheid behandelen kan.

Slapeloosheid: niet kunnen slapen

Je weet hoe vreselijk een slechte nachtrust je kan laten voelen. Vermenigvuldig die ene slechte nacht nu met weken, zelfs maanden, en het is gemakkelijk om te begrijpen waarom slapeloosheid een enorme mentale en fysieke tol kan eisen van mensen.

De ramingen stellen dat ongeveer 10 % van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid lijden en 35 % aan één of ander niveau van slapeloosheid op korte termijn.

Die aantallen zijn problematisch omdat slaap een van de fundamenten van een goede gezondheid is. Als je niet de slaap krijgt die je nodig hebt, kan je je gezondheid in gevaar brengen.

Wat is slapeloosheid?

Als je niet kunt slapen, kan je je afvragen of je slapeloosheid hebt. Mensen met slapeloosheid hebben problemen om in slaap te vallen of in slaap te blijven tijdens de nacht. Het kan overdag problemen veroorzaken, zoals vermoeidheid, een lage energie, slechte concentratie en prikkelbaarheid.

Wat is de definitie van slapeloosheid?

Volgens verschillende medische richtlijnen is slapeloosheid moeite hebben om in slaap te komen en in slaap te blijven, zelfs wanneer een persoon de kans heeft om dit te doen. Mensen met slapeloosheid kunnen ontevreden zijn over hun slaap en ervaren gewoonlijk één of meer van de volgende symptomen: moeheid, lage energie, moeilijkheden om zich te concentreren, stemmingsstoringen, en verminderde prestaties in het werk of op school.

Hoe lang duurt slapeloosheid?

Slapeloosheid kan worden gekenmerkt op basis van de duur ervan. Acute slapeloosheid is kort en komt vaak voor door levensomstandigheden (bijvoorbeeld wanneer je niet in slaap kunt vallen de nacht voor een examen, of na het ontvangen van stressvol of slecht nieuws). We hebben hier allemaal al wel eens last van en vaak gaat het ook over zonder enige behandeling.

Chronische slapeloosheid daarentegen is een verstoorde slaap die minstens drie nachten per week voorkomt en minstens drie maanden duurt. Chronische slapeloosheid kan vele oorzaken hebben. Veranderingen in de levensstijl, ongezonde slaapgewoonten, werken in shiften en bepaalde medicijnen kunnen op lange termijn leiden tot chronische slapeloosheid. Mensen met deze vorm kunnen een behandeling ondergaan om hun slaappatroon weer in evenwicht te brengen. Chronische slapeloosheid kan morbide zijn, wat betekent dat het verbonden is aan een medische of psychiatrische kwestie, hoewel het soms moeilijk is om de echte oorzaak te achterhalen.

De behandeling van slapeloosheid kan gedragsmatige, psychologische, medische interventies of een combinatie van alle drie omvatten.

Slapeloosheid behandelen

Het doel van de behandeling van slapeloosheid is het bereiken van een rustige slaap en het verbeteren van je algehele kwaliteit van leven. Het begrijpen en behandelen van de onderliggende oorzaak van slapeloosheid is de beste manier om dit te doen. Eerst is het belangrijk om de potentiële bronnen van de slapeloosheid te vinden. Je kan een arts of zorgverlener raadplegen om je hierbij te helpen. Een voorbeeld hiervan is rusteloze benen. Rusteloze benen kunnen worden veroorzaakt door een laag ijzergehalte in het lichaam. Het is een veel voorkomende aandoening bij mensen met kanker. Ook niet-medische problemen kunnen bijdragen aan slapeloosheid. Deze kunnen financiële, werk gerelateerde of familiale veranderingen omvatten. Vaak brengen zulke situaties angsten mee die het niet kunnen slapen alleen maar verergeren.

Gedragstechnieken zijn meestal effectiever voor langdurige verlichting van slapeloosheid. Ook geneesmiddelen kunnen op korte termijn helpen bij het verlichten van slapeloosheid. Gebruik enkel medicijnen als alle andere behandelingen inefficiënt zijn gebleken.

Om te helpen de oorzaak van slapeloosheid te vinden, zal je arts een grondige geschiedenis en lichamelijk onderzoek uitvoeren. Afhankelijk van wat je arts vindt, is het mogelijk dat je extra testen of bezoeken aan specialisten nodig hebt. Deze specialisten kunnen je helpen de oorzaak te bepalen en een plan te ontwikkelen om het probleem te beheren.

Veel mensen nemen slaappillen of gebruiken De zwaartedeken van Slaapt om de rust te krijgen die ze nodig hebben.

Slaappillen kunnen kalmerende of hypnotische middelen zijn, en ze zijn er in alle vormen. Mensen kunnen kiezen voor natuurlijke, op recept- of vrij verkrijgbare pillen.

In dit artikel zullen we alle soorten slaappillen beschrijven en kijken naar hun gebruik en analyseren we of ze wel degelijk veilig zijn.

Wat zijn slaappillen?

“Slaappillen” is een algemene term die gebruikt wordt om zowel voorgeschreven als vrij verkrijgbare middelen aan te duiden. Deze medicijnen worden gebruikt om mensen te helpen die moeite hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Slaappillen zijn hypnotica, wat betekent dat ze de slaap bevorderen of verlengen. Ze worden ook wel kalmerende middelen genoemd.

Als u denkt dat u misschien slaappillen nodig hebt, is het best dat u eerst uw arts of zorgverlener raadpleegt.

Wie moet slaappillen gebruiken?

Uw zorgverlener zal uw consult beginnen met het bepalen van de factoren die bijdragen aan uw slapeloosheid en de duur van uw slapeloosheid. Hij of zij kan in eerste instantie niet-farmaceutische benaderingen voorstellen om met slapeloosheid om te gaan (zie hieronder voor details). Als deze niet werken, kan hij of zij bepalen dat u baat kunt hebben bij het gebruik van slaappillen. Dit kan het geval zijn als uw slapeloosheid uw gezondheid en dagelijkse activiteiten in het dagelijks leven negatief beïnvloedt.

Uw arts zal aanraden om te beginnen met de laagst mogelijke dosis. Hij of zij zal u deze ook enkel voorschrijven voor een korte periode. U wordt ook geadviseerd om ontspanningstechnieken en andere gezonde slaapgewoonten te blijven uitproberen in combinatie met deze medicijnen.

Welke slaappil is geschikt voor mij?

Een vrouw ligt wakker in bed zich afvragend wat de beste slaappil is om in te nemen.

Een persoon kan een slaappil nemen als een kortetermijnoplossing. Zie het als een tijdelijks aanpassing van een levensstijl die tot slapeloosheid heeft geleid.

Veel mensen hebben misschien zelfs niet eens slaappillen nodig.

Door een goede slaaphygiëne toe te passen, te sporten, alcohol en nicotine te vermijden, kan een individu vaak zijn slaapcyclus verbeteren en zo slapeloosheid voorkomen.

Insomnie impliceert het hebben van probleem met het vallen of in slaap blijven. Mensen met slapeloosheid kunnen te vroeg wakker zijn of zich niet echt fris voelen bij het ontwaken.

Als de levensstijlaanpassingen niet werken, bijvoorbeeld wanneer de slapeloosheid heel ernstig is, kan een slaappil een goede oplossing op korte termijn zijn.

Het is best om het gebruik van slaappillen op lange termijn te vermijden omdat het uw slapeloosheid juist erger kan maken, vooral als een persoon stopt met het nemen van deze pillen.

Het assortiment van slaappillen omvat supplementen en vrij verkrijgbare producten en geneesmiddelen op recept. Iedereen met aanhoudende slapeloosheid moet een arts raadplegen om een langdurige oplossing te vinden voor zijn slaapproblemen.

De volgende zijn enkele van de meest effectieve slaappillen:

Melatonine

Als het buiten donker wordt, produceren de hersenen een hormoon genaamd melatonine. Dit regelt de slaap-waak-cyclus door het lichaam te vertellen dat het bijna tijd is om naar bed te gaan.

De hersenen maken minder melatonine aan wanneer het licht is en meer wanneer het donker is, zoals in de winter. Leeftijd speelt ook een rol – hoe ouder iemand wordt, hoe minder melatonine hij produceert.

Veel slaapmiddelen bevatten melatonine. Ze zijn meestal het meest effectief voor mensen met ritmeslaapstoornissen. Dit zijn problemen die verband houden met de timing van het slapen of wakker worden.

Melatonine kan vooral nuttig zijn voor mensen die:

 • Een jetlag ervaren
 • Problemen hebben om ’s nachts in slaap te vallen
 • Werken ploegenarbeid

In de afgelopen jaren hebben een aantal fabrikanten snacks en dranken met melatonine als “ontspanningsproducten” op de markt gebracht. Artsen weten echter niet of ze effectief zijn.

Melatonine supplementen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen, supermarkten en online shops. De pillen hebben zijn beschikbaar in doses van 1-5 milligram (mg), en een persoon moet ze nemen voor het slapen gaan.

Er is echter beperkt bewijs dat suggereert dat melatonine slapeloosheid kan behandelen. Ondanks de gemende bevindingen, wijst het meeste onderzoek erop dat het de hoeveelheid tijd kan verminderen om in slaap te vallen.

Valeriaan

Valeriaan komt veel voor in kruidensupplementen en kan de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Valeriaan is een plant. De geneeskrachtige eigenschappen van de wortel worden al sinds de tijd van het oude Griekenland en Rome gebruikt.

Valeriaan is een veel voorkomend ingrediënt in kruidensupplementen die mensen gebruiken om de slaap te verbeteren, angst te behandelen en ontspanning te ondersteunen.

De supplementen zijn er in vele vormen, zoals thee, vloeistoffen en capsules.

Verschillende klinische studies tonen aan dat het nemen van valeriaan de slaapkwaliteit bij mensen met slapeloosheid kan verbeteren. Nochtans is er niet genoeg bewijsmateriaal beschikbaar om te bevestigen dat valeriaan een efficiënte slaaphulp is.

Valeriaansupplementen zijn beschikbaar in drogisterijen, bij uw lokale of internet apotheek en online winkels.

Hypnotica

Hypnotica zijn een groep van slaapmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Een arts kan hypnotica voorschrijven om een aantal slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid, te behandelen. Deze medicijnen kunnen ook bewegingsstoornissen behandelen die de slaap onderbreken, zoals het rusteloze-benensyndroom en een periodieke stoornis in de ledematenbeweging.

De meest voorkomende hypnotische slaappillen zijn:

 • Zolpidem
 • Zaleplon
 • Eszopiclone
 • Ramelteon

Artsen hebben de neiging om alleen hypnotica voor te schrijven voor slapeloosheid die langdurig en hinderlijk is omdat deze medicijnen bijwerkingen kunnen hebben.

Een andere klasse van hypnotica, benzodiazepinen genaamd, kan ook slapeloosheid behandelen. Deze medicijnen omvatten:

Alvorens een benzodiazepine voor te schrijven, zal de arts meestal eerst een hypnoticum aanbevelen. Dit is omdat een benzodiazepine voor afhankelijkheid kan zorgen en ernstige bijwerkingen heeft.

Bijwerkingen en risico’s

Mensen kunnen zich de dag na het innemen van slaappillen moe en slaperig voelen.

Bij oudere volwassenen kan het gebruik van deze pillen geheugenproblemen veroorzaken.

Sommige slaapmiddelen kunnen voor gewoontevorming zorgen waardoor een persoon moeite heeft om zonder deze middelen in slaap te vallen.

Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van melatonine ernstige risico’s met zich meebrengt. Onderzoekers moeten de effecten op lange termijn echter nog beter onderzoeken.

Neem geen slaapmiddel in voordat u gaat rijden of machines gaat bedienen.

Voor veel mensen wegen de risico’s van het gebruik van voorgeschreven hypnotica op tegen de voordelen. Deze medicijnen zijn slechts geschikt voor kortstondig gebruik. De meeste zijn gewoontevormend, wat betekent dat ze verslavend kunnen zijn, en ze kunnen ook bijwerkingen veroorzaken.

Sommige bijwerkingen van voorgeschreven slaappillen omvatten:

 • Slaperigheid of duizeligheid gedurende de dag
 • Verwarring
 • Problemen met het geheugen
 • Evenwichtsproblemen

In zeldzame gevallen kunnen ze mensen ertoe aanzetten om rare acties te ondernemen, zoals rijden, lopen, eten of telefoneren, terwijl ze slapen.

Het veiligheidsprofiel van valeriaan is nog steeds onduidelijk. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, jeuk en maagproblemen. Sommige mensen voelen zich suf of slaperig in de ochtend na het nemen van valeriaanwortel.

Ook kunnen mensen die langdurig valeriaan hebben genomen en ineens stoppen ontwenningsverschijnselen ervaren. Mensen die stoppen met het nemen van benzodiazepinen na lange perioden kunnen soortgelijke symptomen ervaren.

Omdat de medische gemeenschap nog steeds onzeker is over de effecten, moeten vrouwen die zwanger zijn en kinderen jonger dan 3 jaar geen valeriaan gebruiken.

Samenvatting

Slaapmiddelen kunnen iemand helpen om de rust te krijgen die hij of zij broodnodig heeft, maar de meeste zijn slechts geschikt voor kortstondig gebruik.

Slaappillen kunnen bijvoorbeeld valeriaan of melatonine bevatten. Sommige pillen zijn alleen op recept verkrijgbaar.

De beste slaappil voor u is afhankelijk van de oorzaak van uw slaapproblemen en uw slaappatroon. Mensen met slapeloosheid kunnen baat hebben bij de ene medicatie, terwijl mensen met een jetlag de beste resultaten met een ander middel ervaren.

Neem slechts slaappillen wanneer u last hebt van een erge vorm en niet van occasionele slapeloosheid.

De risico’s van slaapmedicijnen op recept wegen soms op tegen de voordelen. Toch neigen artsen om hen enkel voor mensen met strenge slaapwanorde voor te schrijven.

Preventie

Om ervoor te zorgen dat je in slaap kan vallen wanneer je wil, en natuurlijk ook in slaap kan blijven om de rust te krijgen die je nodig hebt, moet je van je slaap een prioriteit maken in je leven. Dit doe je door onderstaande tips te volgen:

 • Maak tijd vrij om te slapen. Houd je cyclus van slapen en wakker zijn stabiel gedurende de hele week, ook in het weekend. Terwijl de meeste mensen 7 tot 9 uren slaap per nacht nodig hebben, kan het houden van een verenigbare cyclus nog belangrijker zijn dan de hoeveelheid. Stel een bedtijd en een wektijd voor jezelf in en houd je eraan vast.

Bereid je hersenen voor om in slaap te vallen. Je kunt je hersenen niet op commando in slaap laten vallen alsof je op de rem gaat staan om je auto te stoppen. In plaats daarvan hebben je hersenen hulp nodig. Zorg er daarom voor dat je deze aanbevelingen opvolgt:

 • Stel een ritueel in voor het slapengaan. Bijvoorbeeld, je kan een douche nemen en daarna je pyjama aantrekken om je hersenen een signaal te geven dat je op weg bent naar bed.
 • Vermijd ‘s avonds activiteiten die je wakker kunnen houden, zoals het drinken van koffie, frisdrank of andere cafeïne houdende dranken, roken, sporten en het eten van zware maaltijden.
 • Geef je hersenen de tijd om tot rust te komen. Als je rekeningen moet betalen of een ruzie moet regelen, doe het dan overdag en niet voor het slapengaan.
 • Vermijd licht in de late avond. Schakel je elektronische apparaten minstens 30 minuten voor het slapen gaan uit. Licht houdt je hersenen actief.

Voorkom dat slaapproblemen verergeren. Vaak wanneer mensen moeite hebben met slapen, laten ze het probleem voor onbepaalde tijd aanslepen. Als je slapeloze nachten hebt, vermijd dan zeker onderstaande activiteiten:

 • Dutten tijdens de dag. Te veel slaap overdag maakt je minder geneigd om ’s nachts te slapen.
 • Het drinken van alcohol voor het slapengaan.
 • Zorgen maken over je slaapverlies. Nadenken over je onvermogen om in slaap te vallen, kan het nog erger maken.

Wanneer met een arts praten

Bepalen of je slapeloosheid hebt is meestal niet zo moeilijk. In de meeste gevallen weet je wel dat je niet goed slaapt. De meeste mensen weten immers dat ze moeite hebben om in slaap te vallen, in slaap te blijven of te vroeg op te staan. Veel mensen weten ook wanneer ze de volgende dag geïrriteerder en vermoeider zijn.

Maar er zijn ook mensen die misschien niet weten dat ze slapeloosheid hebben. We noemen ze wel eens de slapeloosheidontkenners. Het is mogelijk dat deze mensen zoveel aan de hand hebben dat ze overdag vermoeidheidsverschijnselen kunnen waarnemen als gevolg van andere chronische gezondheidsproblemen of een druk schema.

Ook kunnen mensen gewend zijn geraakt aan hun slapeloosheid. Ze beseffen niet hoe slaperig ze zijn of hoe slecht de slapeloosheid is, en pas als ze daadwerkelijk behandeld worden, merken ze hoe erg ze eraan toe waren.

Naast het hebben van problemen om ‘s nachts in slaap te vallen, in slaap te blijven of ‘s morgens eerder wakker te worden dan je wilt, zijn er ook veel voorkomende symptomen waar je op moet letten zoals hieronder vermeld:

 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slecht geheugen
 • Stemmingsstoornissen
 • Slaperigheid overdag
 • Weinig motivatie of energie

Als je je zorgen maakt over je slaapproblemen, praat dan met je arts. Deze kan je dan doorverwijzen naar een gekwalificeerde slaapspecialist. Een behandeling en het beoefenen van betere slaapgewoonten kan iedereen helpen zijn slaap te verbeteren, zich energieker te voelen en gezonder te worden op de lange termijn.