Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

slaapmedicatie nederland

Slaappillen: 7 duidelijke tekenen waarom u slaapmedicijnen nodig heeft

Last van te weinig slaap, slapeloosheid of andere slaapproblemen? Als u net zoals 20 miljoen Nederlanders vaak moeite hebt met inslapen of uitgerust wakker worden, dan is het misschien tijd dat u medische hulp opzoekt. In dit artikel tekenen we 7 tekenen op die vertellen waarom u mogelijks slaappillen nodig heeft.

1. U slaap de hele nacht door, maar wordt toch niet uitgerust wakker

Volwassenen die de aanbevolen zeven tot negen uur slaap per nacht krijgen, zouden zich uitgerust moeten voelen als ze wakker worden. Als u ‘s morgens nog steeds moe bent, kan dat een teken aan de wand zijn. Probeer uw slaapkwaliteit te verbeteren door elektronische apparaten uit de slaapkamer te verwijderen, zodat u niet geprikkeld kan worden tijdens uw nachtrust. Probeer ook de lichten te dimmen alvorens u uw bed opzoekt. Als u wakker wordt van geluiden van buitenaf, overweeg dan om rustgevende, relaxerende slaapgeluiden af te spelen.

2. U hebt ’s nachts genoeg slaap, maar hebt overdag nog zin in een dutje

Bent u ooit ingedommeld tijdens een monotone vergadering? Als u de nacht tevoren de aanbevolen hoeveelheid slaap hebt gekregen, maar toch nog moe bent overdag, kan u slaapmedicatie overwegen. Hoe saai een lezing of vergadering ook is, het is niet normaal dat u in slaap valt. Als dat toch gebeurt, dan is dat een teken dat er iets aan de hand is.

3. U snurkt

Snurken kan een teken zijn van obstructieve slaapapneu. Als we wakker zijn, houden de spieren de achterkant van de keel open; als we slapen, ontspannen die spieren zich. Soms verhindert die spierontspanning dat er lucht uit de mond of de neus naar de longen komt. Bij sommige mensen die snurken, is die obstructie ernstig genoeg om de keel helemaal te sluiten. Als dat gebeurt, kan er niet genoeg lucht in de longen komen waardoor de hersenen ervoor zorgen dat men wakker wordt. Mensen die last hebben van slaapapneu kunnen zich de volgende dag nog erg slaperig voelen. Gematigde tot ernstige slaapapneu kan zelfs het risico op een hartaanval verhogen. Vandaar is medisch advies noodzakelijk als u lijdt aan deze aandoening.

4. U hebt last van chronisch slaaptekort

Als u langdurig uw lichaam niet het aantal slaapuren geeft dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren, kunt u symptomen van slaaptekort ervaren, zoals slaperigheid overdag, verminderd geheugen en cognitie, depressie en gewichtsfluctuaties. Veel mensen zijn verbaasd te horen dat chronisch slaaptekort wordt geclassificeerd als een slaapstoornis. Terwijl de hoeveelheid slaap belangrijk is, is de consistentie van bed- en wektijd nog belangrijker voor sommigen om voldoende uitgerust te zijn. Zelfs als u meer dan genoeg slaap krijgt, maar deze niet consistent is, kan u zich nog steeds moe voelen. U moet van uw slaap een prioriteit maken en slaapmedicatie kan u hierbij helpen.

5. U doet er lang over om in slaap te vallen

Als u langer dan 30 minuten naar het plafond staart voordat u in slaap valt, kan dit te wijten zijn aan slapeloosheid. Slaappillen zoals Zolpidem kunnen voor korte periodes van slapeloosheid helpen. Als u dit echter meer dan drie keer per week ervaart, kan u meer baadt hebben bij cognitieve gedragstherapie. Deze methode behandelt niet alleen de slapeloosheid, maar ook de onderliggende factoren die de deze mogelijk voeden, waaronder angst, zorgen en stress.

6. U hebt last van het “stressless leg syndrome”

Patiënten met deze chronische aandoening hebben vaak de neiging om hun benen in rust te bewegen. Of het nu genetisch is of veroorzaakt wordt door een laag ijzergehalte in het lichaam, dit syndroom wordt steeds intenser naarmate de dag vordert. Een ongemakkelijk gevoel in de benen kan voorkomen dat mensen met deze aandoening in slaap vallen. Ze beschrijven het gevoel alsof er insecten over hun huid kruipen. Sommigen ervaren zelfs pijn of een tintelend gevoel. De behandeling impliceert gedragsinterventies. Als dit inefficiënt lijkt en de ijzerniveaus in het lichaam toch normaal zijn, worden slaappillen aangeraden.

7. U beweegt in uw slaap

Onze spieren zijn normaal gesproken verlamd tijdens de slaap, maar op middelbare leeftijd, is het mogelijk om een gedragsstoornis te ontwikkelen waarbij u gaat bewegen. Het is niet verrassend dat dit ertoe kan leiden dat u – of uw partner – gewond raakt, en zelfs nog erger, kan wijzen op de mogelijkheid van een neurologische stoornis zoals de ziekte van Parkinson. Verschillende slaapomstandigheden vragen om verschillende behandelingen. Ga daarom naar uw arts voor de juiste diagnose, zelfs voordat u een slaappilpen probeert, omdat ze kunnen interageren met andere medicijnen en schadelijke bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Als u last heeft van een of meerdere bovengenoemde tekenen die uw levenskwaliteit beïnvloeden en niets anders heeft geholpen, kan u slaappillen overwegen. Echter is het aan te raden uw zorgverlener in te lichten zodat hij of zij u goed in de gaten kan houden om er zeker van te zijn dat de door uw gekozen slaapmedicijnen helpen en geen slechte bijwerkingen veroorzaakt. Als het nodig wordt geacht, dan moet slaapmedicatie worden in de laagst mogelijke dosis en voor een beperkte tijd.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.