Aambeien behandelen wordt vaak gezocht op het internet, omdat het een gemeenschappelijk probleem is, en u de aambeilijder, wil de snelste en eenvoudigste oplossing voor uw probleem vinden.
Het vinden van de juiste middelen om uw aambeien behandelen kan uw helpen van uw aambeien af te komen voordat u een toevlucht neemt tot een operatie. U heeft waarschijnlijk geprobeerd de aambeien te negeren maar nu bent u op een punt aanbeland, waar dat niet meer mogelijk is.
Het kan verwarrend zijn door verschillende advertenties die meestal alleen de verkoop stimuleren, en weinig feitelijke informatie over de aambeien behandelen geven.
Wat is de oorzaak van aambeien?
Aambeien kunnen hartstikke pijnlijk zijn en worden dan ook beschouwd als een zeer vervelende aandoening. Aambeien zijn eigenlijk de zwellichamen die zich in het uiteinde van de endeldarm bevinden. Deze zwellichamen heeft iedereen en zorgen er samen met de sluitspier van uw anus voor dat er geen vocht of lucht in of uit kan wanneer dit niet gewenst is. De zwellichamen kunnen het best gezien worden als kleine sponsjes die kunnen opzwellen wanneer dat nodig is. Bij het hebben van aambeien is het zo dat deze zwellichamen zich veel te veel opzwellen. Door de extreme opzwelling kunnen de zwellichamen los raken van de plek waar ze normaal gesproken horen te zitten. In het ergste geval kunnen de extreem opgezwollen zwellichamen buiten de anus komen te hangen. Als dit gebeurd dan spreken we van uitwendige aambeien. Deze uitwendige vorm kan heel pijnlijk zijn. Om de pijn te verlichten kan het helpen om de zwellichamen voorzichtig terug naar binnen te duwen.
Er is niet een eenduidige verklaring voor het ontstaan van aambeien. Er zijn wel een aantal factoren die kunnen bijdrage aan het veroorzaken hiervan. De factoren die hieraan kunnen bijdrage zijn:
- Veel zitten en weinig lichaamsbeweging
- Te lang de ontlasting ophouden
- Forceren en te veel druk uitoefenen tijdens de stoelgang
- Het hebben van overgewicht
- Zwanger zijn
- Geforceerd drukken tijdens de stoelgang zorgt ervoor dat de zwellichamen gaan opzwellen en beschadigen waardoor deze los kunnen komen van de darmwand. Op een gegeven moment kunnen ze dan met de ontlasting mee naar buiten komen en daar blijven hangen. Personen die vaak geforceerd druk moeten uitoefenen tijdens de stoelgang kunnen last hebben van extra harde en droge ontlasting. Dit is meestal op te lossen door het eten van vezelrijk voedsel en het voldoende drinken van water.
Klachten omtrent aambeien
Aambeien kunnen allerlei vervelende klachten ten gevolg hebben meestal zijn deze erg pijnlijk en irritant. De klachten die kunnen optreden zijn onder meer dat er bloed in de ontlasting kan zitten. Hier moet wel meteen bij gezegd worden dat als het bloed een donkere kleur heeft of in en niet rond de ontlasting zit en langer dan 1 keer aanhoudt de huisarts geraadpleegd moet worden. Aambeien kunnen naast dat ze heel pijnlijk zijn ook zorgen voor irritatie van de huid rondom de anus en vervelende jeuk.
Aambeien verdwijnen meestal weer vanzelf binnen enkele weken maar dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat er geopereerd moet worden. Dit gebeurd meestal als de zwellichamen niet vanzelf weer hun oude vorm aannemen en de aandoening te pijnlijk wordt om bijvoorbeeld te kunnen zitten. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om de pijn, jeuk en irritaties te verlichten en het genezingsproces te versnellen. U kunt na de stoelgang de anus het beste schoonmaken met vochtig wc papier of een washandje met lauw water daarna kunt u de anus droog deppen met normaal toiletpapier. Wat ook erg goed schijnt te helpen is het nemen van een warm bad elke avond. Dit helpt tegen het verlichten van de pijn. Verder is het verstandig om u zelf niet open te krabben als u jeuk heeft op de plek waar de aambeien zich bevinden. Mocht u last hebben van uitwendige zwellichamen probeer ze dan elke keer terug naar binnen te duwen.
Aambeienzalf gebruiken
U kunt ook gebruik maken van speciale crèmes en zalfjes die helpen die pijn en jeuk te verlichten. Als u de pijn en jeuk wilt verminderen met een zalfje dan kunt u het beste een zalfje nemen waar lidocaïne als bestandsdeel inzit. Heeft dit allemaal geen of weinig effect dan kunt u ook nog bij u apotheek of huisarts vragen naar speciale zetpillen tegen aambeien. Als u daarbij ook nog last heeft van harde en droge ontlasting dan kunt het beste zorgen dat u extra vezels binnen krijgt. Dit kunt u doen door het eten van producten die rijk zijn aan vezels zoals volkoren brood en volkoren pasta’s. Mocht dit nog niet het gewenste effect hebben en u ontlasting is nog steeds droog en hard dan kunt u bij de apotheek een middeltje halen tegen harde ontlasting en verstopping.
Andere aandoeningen
Er zijn ook nog een aantal andere aandoeningen die erg lijken op de symptomen van aambeien. Zo kunt u bijvoorbeeld ook last hebben van kloofjes rondom de anus. Kloofjes kunnen ook erg pijnlijk zijn en bloedingen veroorzaken rondom de anus. Een andere aandoening kan zijn het hebben van bloeduitstortingen rondom de anus. Dit wordt meestal veroorzaakt door geforceerd te veel druk te zetten tijdens de stoelgang. Ook kunt u last hebben van uitstekende huidflappen rondom de anus. Dit wordt ook wel marisken genoemd. Als deze opgezwollen zijn dan geven ze vaak dezelfde klachten als aambeien.
Het komt vaak voor dat mensen denken dat ze aambeien hebben terwijl ze eigenlijk last hebben van één van bovenstaande aandoeningen. Dit is op zich niet erg maar als u niet honderd procent zeker bent dat u aambeien heeft rade wij u altijd aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan voor u de juiste diagnose stellen.