Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

amandelstenen

Hoe kom je van amandelstenen af?

Je hebt gemerkt dat je amandelstenen (tonsillolieten) hebt, maar hoe kom je er van af? Het is een vraag die vaak voorbij komt en niet altijd eenvoudig te beantwoorden is. Zonder hulpmiddelen kan het namelijk knap lastig zijn om de witte brokjes uit de keel te verwijderen. Ze zitten vaak vrij diep in de groeven van de amandelen, waar ze stevig vast zitten.

Het is verstandig om amandelstenen te verwijderen. Ze kunnen namelijk klachten veroorzaken die niet alleen storend zijn, maar in ernstige gevallen zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Waarom van amandelstenen afkomen?

Veel mensen hebben het niet direct door als er witte brokjes in de keel zitten. In veel gevallen merkt men het pas wanneer brokjes loskomen en ineens op de tong liggen, vaak is dit ‘s ochtends. 

Als je geen klachten hebt van amandelstenen, waarom zou je dan de moeite nemen om er van af te komen? De reden hiervoor is dat amandelstenen op den duur klachten kunnen veroorzaken, ook wanneer deze er in eerste instantie nog niet zijn.

Eén van de eerste symptomen van de brokjes is een slechte adem. Dit komt door de bacteriën die in de kern van de brokjes zitten. Deze bacteriën produceren zwavelachtige afvalstoffen die ontzettend kunnen stinken.

Het probleem is dat je niet dit niet altijd zelf ruikt, omdat je snel aan de geur gewend raakt. Je direct omgeving kan dit echter wel ruiken. 

Naast de geur zijn er nog andere symptomen die kunnen optreden bij de brokjes:

  • Metaalachtige smaak in de mond
  • Gevoel van dichte keel
  • Gevoel dat er iets in keel vastzit
  • Oorpijn
  • Vaak andere mondklachten

Neem daarom het zeker van het onzekere en pak de amandelstenen aan. Gelukkig kan dat met enkele hulpmiddelen zonder veel problemen.

Eenvoudig van amandelstenen afkomen

Amandelstenen zijn vervelend. Niet alleen voor jezelf, maar soms ook voor je omgeving. Daarom is het goed om stappen te ondernemen om er vanaf te komen. Om van amandelstenen af te komen en er later geen last meer van te krijgen, moet de behandeling uit twee delen bestaan: preventie en verwijdering.

Preventie

Verwijder je regelmatig de vieze brokjes maar ga je niet naar de bron van het probleem, dan is de kans groot dat het probleem blijft bestaan. Hoewel er nog altijd enige twijfel bestaat over de reden waarom de brokjes bij de ene persoon wel ontstaan en beide andere mensen niet, zijn er wel een aantal duidelijke factoren die bijdragen aan de groei:

  • Droge mond
  • Slechte mondhygiëne
  • Veel zuivel
  • Overmatig alcohol- en koffiegebruik
  • Mondwater met alcohol

Door deze factoren zo goed mogelijk aan te pakken, verklein je de kans op amandelstenen aanzienlijk. Zo hoef je minder vaak met allerlei hulpmiddelen aan de slag om van de klontjes af te komen en bespaar je dus ook nog eens tijd.

Middelen als Oxyd8 mondwater en Dr Katz lozenges dragen bij aan een goede preventie. Oxyd8 mondwater werkt op basis van actief zuurstof en is een goed alternatief op aggressieve mondwaters op alcoholbasis. Dr Katz lozenges activeren de speekselklieren, zodat je geen droge mond krijgt.

Amandelstenen weghalen

Zonder hulpmiddelen is het lastig om amandelstenen weg te halen. De amandelen zitten vrij ver achterin de keel. Met een vinger kun je niet alleen snel gaan kokhalzen, maar ook een amandel beschadigen of irriteren.

Gebruik daarom liever speciale hulpmiddelen die gemaakt zijn voor het weghalen van tonsillolieten.

Wegspoelen met monddouche

Met een speciale monddouche kun je de amandelstenen vrij eenvoudig wegspoelen uit de amandelcrypten. Gebruik hiervoor de AE Dental Power Floss of de Monosyringe, omdat je met deze monddouches zelf de kracht van de waterstraal goed kunt bepalen.

Met elektrische monddouches, bijvoorbeeld waterpik, is dit vaak een stuk lastiger en riskeer je een beschadiging van de amandelen. Ook kan een te harde straal leiden tot kokhalsreflexen, omdat je vrij ver achterin de keel moet spuiten.

Tonsilfresh Cupping Glass

Een andere manier om de witte brokjes weg te halen is met behulp van de Tonsilfresh Cupping Glass. Dit is een hol staafje dat je op de crypten zet. Met een ballonnetje zuig je vervolgens de brokjes weg. 

Zeker wanneer de brokjes wat verder weg zitten, is dit een geschikte optie. Omdat het uiteinde van de Tonsilfresh Cupping Glass afgerond is, hoef je niet bang te zijn voor beschadigingen van de gevoelige amandelen.

TonsilFresh Led Tool

Soms is het enige dat je nodig hebt om een van een amandelsteen af te komen, een klein staafje waarmee je hem weg kunt duwen. De TonsilFresh Led Tool is hier een goed voorbeeld van. Met een fijne handgreep en een afgerond plastic staafje kun je nauwkeurig een amandelsteen weghalen.

Groot voordeel is het LED-lampje dat op het staafje zit. Achterin de keel kan het bijzonder lastig zijn om de amandelen te herkennen en de brokjes te zien. Met het lampje wordt dit een stuk eenvoudiger. Niet meer lastig met één hand bijschijnen en de andere hand een brokje verwijderen, gewoon alles in één.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

Met de AE Dental Tonsil Stone Removal tool kun je op een veilige en efficiënte wijze snel afkomen van de amandelstenen. Dit hulpmiddel bestaat uit een metalen staafje met een prettig handvat dat extra grip biedt. Aan het uiteinde zit een lusje, waarmee de amandelsteentjes eenvoudig uit de crypten gewipt kunnen worden.

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een hulpmiddel dat ook vaak door specialisten gebruikt wordt voor dit doeleinde. Omdat er geen scherpe randjes aan het staafje zitten, loop je niet het risico om per ongeluk je amandelen te beschadigen.

Naspoelen

Onafhankelijk van de methode die je hebt gebruikt om van de amandelstenen af te komen, is het altijd goed om na te spoelen met mondwater als Oxyd8. Niet alleen kun je zo restjes of zelfs achtergebleven brokjes wegspoelen, ook ontsmet je gelijk het gebied.

Je verkleint hiermee de kans de de brokjes snel terugkeren. Blijf na de behandeling dagelijks Oxyd8 mondwater gebruiken om het gebied ook schoon te houden. Gebruik geen alcoholhoudende mondwaters, dit kan op de lange termijn juist leiden tot grotere problemen met amandelstenen.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.