Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

griep of verkoudheid

Griep of verkoudheid?

Elk jaar is het aan begin van het najaar tot diep in het voorjaar weer raak. Griep, verkouden, niezen, snotteren en soms ook koorts. Maar wat is nou het verschil tussen griep en verkoudheid, hoe krijg je het? en belangrijker, hoe kom je er weer vanaf!

 

Griep of verkoudheid?

Het gebeurt vaak dat een verkoudheid als griepje aangemerkt wordt. Dat is ook niet verwonderlijk want deze ziektes hebben vergelijkbare symptomen. Toch zitten er grote verschillen tussen de twee ziekten veroorzaakt door verschillende virussen.

 

Griep (Influenzavirus)

Griep wordt veroorzaakt door het gevaarlijkere Influenzavirus. De ziektesymptomen van het griepvirus zijn zwaarder dan die van een verkoudheid. Zo komt bij griep vaak koorts snel op en moet je flink hoesten. In het algemeen voel je je flink ziek. De koorts die 2 tot 4  dagen kan duren zorgt voor flinke hoofdpijn en spierpijn. Mensen die meer kans hebben op complicaties bij griep, zoals mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte, nierpatiënten en mensen boven de 65 jaar, wordt aangeraden zich jaarlijks te laten vaccineren.

 

Verkoudheid (Acute Virale Nasofaryngitis)

Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door het rhinovirus of het coronavirus. Net zoals bij griep zijn de symptomen van verkoudheid hoesten, vermoeidheid en niezen. Daarnaast de bekende verstopte neus en loopneus. In de wat speciale gevallen kan je zelfs last krijgen van conjunctivitis, rode en jeukende ogen. Een verkoudheid duurt gemiddeld z’n 5 tot 7 dagen. Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij personen met wel 2 tot 4 keer per jaar. Kinderen kunnen soms wel 12 keer per jaar de klos zijn!

 

Voorkomen kan het beste door regelmatig je handen te wassen.

 

Griep of verkoudheid behandelen

Griep en verkoudheid zijn niet door medicijnen te voorkomen of behandelen. In de meeste gevallen zul je gewoon moeten wachten totdat je lichaam zelf het virus heeft aangepakt. Dit betekend echter niet dat je zelf niks kan doen om het ziektebeeld iets dragelijker te maken. De symptomen zijn best te behandelen. Kijk voor de behandeling van griepsymptomen en verkoudheidsymptomen op de bijpassende categorieën.

 

Verschil griep en verkoudheid

Het is soms moeilijk de verschillen tussen griep en verkoudheid te vinden. Wel zijn er een aantal symptomen die specifiek bij één van de twee horen.

  • Een loopneus is een verschijnsel die voorkomt bij verkoudheid en meestal niet bij griep
  • Griep komt plotseling op en verkoudheid komt geleidelijker
  • Bij griep komt koorts vaak voor, bij verkoudheid enkel lichte verhoging.
  • Bij verkoudheid ben je ook vermoeid maar kan je de dagelijkse dingen blijven doen, bij griep heb je meestal enkel zin om in bed te blijven liggen.
Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.