...

Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

haaruitval

Haaruitval: alle soorten en oorzaken op een rij [Uw online gids voor 2021]

Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een bepaalde vorm van haaruitval. De meeste vormen van haaruitval zijn tijdelijk van aard, maar de haaruitval kan ook permanent zijn. Indien je voornemens bent om je haaruitval te behandelen dan doe je er goed aan om eerst vast te stellen met welke soort haaruitval je te maken hebt. Als je namelijk weet wat de oorzaak is dan kun je vervolgens bepalen wat de beste manier is om het te bestrijden. In dit artikel behandel ik eerst de meest voorkomende oorzaken van haaruitval en vervolgens geef ik een overzicht van de verschillende soorten haaruitval.

 

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval (alopecia)

Erfelijk

Word ik kaal of niet? Om deze vraag te beantwoorden kun je het beste naar het haar van je voorouders kijken. Erfelijkheid is namelijk veruit de belangrijkste factor als het gaat om haarverlies. Verschillende studies hebben aangetoond dat haaruitval voor 80% wordt bepaald door je genen. De genen die bepalen in welke mate jij te maken krijgt met haaruitval krijg jij mee van zowel je moeder als je vader. De genen die je van je moeder ontvangt wegen zwaarder mee als die van je vader. Om een goede indicatie te krijgen of jij te maken krijgt met haarverlies kun je dus het beste kijken naar de situatie van je opa aan je moeders kant.

 

Medicijnen

Medicatie is bedoeld om jou te genezen van vervelende aandoeningen of ziektes. Helaas is het zo dat sommige medicatie ook vervelende bijwerkingen kunnen geven. Haaruitval is een erg vervelende bijwerking die kan optreden. Gelukkig is het zo dat in bijna alle gevallen de haaruitval stopt zodra jij stopt met de medicatie. Van de volgende soorten medicatie is het bekend dat ze haaruitval kunnen veroorzaken:

 

Medicijnen tegen acne (bevatten veel vitamine A)

– antibitiotica en anti-schimmel medicatie

antidepressiva

– anticonceptie pillen

– cholesterol verlagende middelen

– medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken

– medicijnen tegen kanker

– medicijnen tegen epileptie

– medicijnen tegen een hoge bloeddruk

– anabolen steroiden

gewichtsverlies medicatie

– medicijnen tegen parkinson

 

Stress

Stress kan zeer zeker haaruitval veroorzaken, echter is er dan wel altijd sprake van ernstige langdurige stress. Kenmerken van haaruitval door stress zijn:

– plotselinge haaruitval

– haar dunt uit

– er is geen sprake van irritatie, jeuk of pijn

 

Indien je last hebt van haaruitval als gevolg van langdurige stress dan kun je het volgende doen:

– verbeter je doorbloeding

– verwijder het melkzuur van de hoofdhuid (hiervoor zijn speciale lotions of shampoos verkrijgbaar.

 

Voeding

Als er niet genoeg eiwitten in je dieet zitten dan kan je lichaam hierop reageren door de haargroei te stoppen, volgens de Amerikaanse academie van dermatologie. Dit zal gebeuren na een periode van twee tot 3 maanden met een eiwit tekort. Je moet echter wel goed je best doen om eiwitten bijna volledig aan je voeding te onttrekken. Mocht je echter toch last hebben van een eiwittekort dan zijn de volgende soorten voeding uitstekende bronnen van eiwitten: vis, vlees, eieren of gewoon een eiwit shake.

 

Een overdosis aan vitamine A

Iedereen weet dat een tekort aan vitamines vaak leid tot verschillende lichamelijke klachten. Zorg dus altijd dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Pas alleen op dat je hiermee niet doorslaat. Indien je een overdosis aan vitamines binnen krijgt heeft dit vaak ook een negatieve uitwerking. Een overdosis vitamine A kan volgens de Amerikaanse Academy dermatologie haaruitval veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je de dagelijkse dosis niet overschrijdt. De dagelijkse dosis voor een volwassene en kind boven 4 jaar oud is 5000 IU.

 

Hormonen

Net als dat schommelingen in de hormoonhuishouding als gevolg van een zwangerschap voor haaruitval kan zorgen, zo kan het stoppen met de pil dezelfde gevolgen hebben. Ook de hormoonschommelingen die ontstaan tijdens de menopauze kunnen haaruitval veroorzaken.

 

De verschillende soorten haaruitval (alopecia)

In het onderstaande overzicht geef ik per soort haaruitval een korte beschrijving en daarnaast de beste manier om dit type haaruitval te behandelen.

 

Alopecia androgenetica bij mannen

De androgene haaruitval wordt gewoonlijk aangeduid als haaruitval met een erfelijke achtergrond. De oorzaak is het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Indien er op de hoofdhuid relatief veel DHT voorkomt en er sprake is van een erfelijke overgevoeligheid voor DHT dan heeft dit tot gevolg dat de groeifase van het haar een stuk korter wordt. Een kaal persoon heeft dus niet minder haarzakjes dan iemand met een volle haardos, maar de groeifase van het haar is zo kort geworden dat de haar voor het oog nauwelijks meer zichtbaar is. Het typische patroon van mannelijke haaruitval begint bij de haarlijn of de kruin. In het laatste stadium ontmoeten de naar achter trekkende haarlijn en de kalende kroon elkaar. De enige haren die overblijven (deze worden niet aangetast door DHT) bevinden zich op de zijkant en achterkant van het hoofd. Je ziet dan het typische haarpatroon in de vorm van een hoefijzer ontstaan. In Nederland heeft ruim 40 procent van de mannen boven de 30 jaar last van alopecia androgenetica.

 

Alopecia androgenetica bij vrouwen

Haarverlies volgens het vrouwelijke patroon (HVP) uit zich voornamelijk doordat de dichtheid van het hoofdhaar af begint te nemen. Het kan op elke leeftijd na de pubertijd ontstaan. Onder de dertig heeft nagenoeg geen enkele vrouw last van HVP. Naarmate de leeftijd vordert wordt de kans op haaruitval volgens het vrouwelijke patroon groter. Als vrouwen de 70 gepasseerd zijn is de kans op HVP al gestegen tot 33%. HVP wordt erger naarmate je leeftijd toeneemt, dus als HVP op jonge leeftijd al ontstaat dan zal je haar uiteindelijk vrij dun worden. Helemaal kaal worden komt bij een vrouw gelukkig zelden voor.

 

Alopecia diffusa

Je hebt te maken met diffuse haaruitval ook wel alopecia diffusa genoemd als de dichtheid van het haar over het gehele hoofd afneemt. Als er meer dan 80-100 haren per dag uitvallen gedurende enkele weken dan kun je spreken over alopecia diffusa. Deze vorm van haaruitval komt helaas best veel voor. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Er kunnen veel oorzaken zijn van diffuse haaruitval. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

-stress

-chronische infecties

-bijwerkingen geneesmiddelen

-stoornissen in het metabolisme

-tekort aan vitamines

-een niet goed functionerende schildklier

-bloedziekten

 

Voordat je de meest effectieve behandeling kunt bepalen zul je eerst moeten uitzoeken wat de oorzaak van de haaruitval is.

 

Alopecia areata

Alopecia areata is één van de meest voorkomende haarziektes. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar openbaart zich het vaakst tussen het 20e en 30e levensjaar. Alopecia areata veroorzaakt duidelijk herkenbare ronde kale plekjes die zich meestal boven op het hoofd bevinden. Op de rand van de kale plekjes zitten vaak korte dunne haartjes. Bij kleine plekjes herstelt alopcia areata zich meestal weer volledig, echter bij ernstige vormen is het vooruitzicht een stuk ongunstiger. Ter bestrijding van alopecia areata kun je het beste corticosteroïden zalf gebruiken.

 

Alopecia Totalis

Alopecia totalis is een heftige vorm van alopecia areata waarbij men al het hoofdhaar verliest.

 

Alopecia Universalis

Alopecia universalis is de meest ernstige vorm van alopecia areata. Door deze ziekte raak je zowel je hoofdhaar als je lichaamsbeharing kwijt (inclusief de wenkbrauwen en wimpers).

 

Alopecia Barbae

Alopecia barbae is een vorm van alopecia areata met het duidelijke kenmerk dat alopecia barbae zich alleen in de buurt van de baard bevindt. Het kan zich beperken tot een enkele kale plek, maar het kan er ook voor zorgen dat er nagenoeg geen baardgroei meer plaatsvindt.

 

Alopecia cicatricialis

Alopecia cicatricialis is een verzamelnaam voor alle vormen van haaruitval waarbij er ook littekenweefsel op de hoofdhuid ontstaat. De haarzakjes raken hierdoor onherstelbaar beschadigd en het haarverlies is hierdoor helaas ook permanent. Alopecia cicatricialis kan veel verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

– Bacteriële infectie

Schimmel

– Bepaalde soorten kanker

– Verbranding

– Ontsteking

Het is belangrijk dat je Alopecia cicatricialis zo snel mogelijk aanpakt, voordat je hoofdhuid onherstelbaar beschadigd.

 

Telogeen defluvium

Dit is een vorm van haarverlies waarbij er meer haren uitvallen dan normaal. De oorzaak hiervoor is een ernstige vorm van stress. Je kunt duidelijk opmerken dat het haar aan het uitdunnen is. In tegenstelling tot andere haarziektes en afwijkingen is het haarverlies gelukkig maar tijdelijk en zal het zich meestal volledig herstellen.

 

Anagen Effluvium

Deze vorm van haarverlies wordt doorgaans veroorzaakt door chemicaliën, zoals deze vaak gebruikt worden bij de bestrijding van kanker. In het begin veroorzaken deze chemicaliën kale plekken, maar naar verloop van tijd zal men al het hoofdhaar verliezen. Deze vorm van haarverlies is echter maar tijdelijk en zal herstellen zodra de behandeling gestopt wordt. Na een periode van ongeveer zes maanden kun je weer nieuwe haargroei verwachten.

 

Traction Alopecia

De meeste mensen die last krijgen van Traction alopecia hebben altijd spanning op hun haar. Die spanning wordt veroorzaakt door het dragen van strakke vlechten of hair extensions. Deze aandoening komt dus voornamelijk voor bij vrouwen, met name vrouwen van Indiase of Afro-Amerikaanse afkomst. De haaruitval wordt bepaald door de manier waarop het haar onder spanning heeft gestaan en de duur hiervan. Als deze spanning lang genoeg heeft plaatsgevonden kan het de ontwikkeling van de haarzakjes beschadigen en leiden tot permanente haaruitval. Het is dus belangrijk dat je Traction alopecia in een vroeg stadium herkent en dan meteen de spanning van het haar verwijdert. Het zal dan ongeveer 6 maanden duren voordat het groeiproces weer volledig herstelt is.

 

Tinea capitis

Tinea capitis (ringworm op de hoofdhuid) is een schimmelinfectie van de hoofdhuid die vooral voorkomt bij kinderen gedurende de lagere school. Bij volwassenen komt de schimmel al nagenoeg niet meer voor. De schimmel bevindt zich op delen van de hoofdhuid of op de gehele hoofdhuid. Op de plekken waar de schimmel zich bevindt breekt het haar af en ontstaan kale plekken. De huid is vaak rood en opgezwollen. De schimmel is erg besmettelijk. Als je de schimmel hebt opgelopen kun je het beste direct naar de huisarts gaan. Hij zal je waarschijnlijk itraconazol voorschrijven. Zodra de infectie genezen is zal de haargroei altijd herstellen.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.