Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

Nootropics: geneesmiddelen die het geheugen, de concentratie en het leren verbeteren

Smart drugs” is van alle tijden

Al duizenden jaren lang zoeken mensen naar middelen waarvan ze hopen dat deze hun mentale krachten en hun uithoudingsvermogen kunnen vergroten. Bladeren, wortels en fruit zijn gekauwd, gebrouwen en gerookt in hun zoektocht om de geest te verruimen. Die zoektocht gaat vandaag de dag nog steeds door, met als verschil dat de men nu in farmaceutische laboratoria werkt in plaats van in bossen.

Heden ten dage is men steeds op zoek naar medicijnen om de effecten van de ziekte van Alzheimer, aandachtstekortstoornissen, beroertes en de dementie die gepaard gaat met de ziekte van Parkinson en schizofrenie te behandelen. In het proces van het creëren van nieuwe medicijnen die deze aandoeningen kunnen behandelen, werd opgemerkt dat ze ook een mentale impuls kunnen geven aan gezonde mensen.

Zulke medicijnen staan bekend als cognitieversterkers of nootropics. Ze werken aan de neurale processen die ten grondslag liggen van mentale activiteiten zoals aandacht, perceptie, leren, geheugen, taal, planning en besluitvorming. Ze veranderen de balans van de chemische neurotransmitters die betrokken zijn bij deze processen.

Meer nootropics in de toekomst

In een report van de Academy of Medical Sciences, een Britse geleerde maatschappij, is te lezen dat een groot aantal van dergelijke nootropics de komende decennia waarschijnlijk zullen verschijnen. Sir Gabriel Horn, een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge, die de groep die het rapport heeft opgesteld, voorzat, stelt dat wetenschappers werken aan meer dan 600 medicijnen voor neurologische aandoeningen.

Geschiedenis leert ons dat de meeste van deze geneesmiddelen, zoals Provigil en Ritalin, zullen vallen onder de regelgeving van de overheid. Provigil en Ritalin kunnen zorgen voor een echte “brain boost” bij gezonde mensen. Het geheugen wordt erdoor versterkt. Het verbetert ook de prestaties van mensen bij het testen van hun planningsvermogen. Vanwege dergelijke positieve effecten op normale mensen, zegt het rapport, is er een groeiend gebruik van deze geneesmiddelen om vermoeidheid tegen te gaan. Ook kan het mensen in ploegenarbeid helpen, de prestaties van het studeren verbeteren en het herstel van de effecten van langeafstandsvluchten bevorderen.

Eerder dit jaar heeft Nature, een van ‘s werelds grootste wetenschappelijke tijdschriften, een informeel onderzoek uitgevoerd onder haar (voornamelijk wetenschappelijke) lezers. Eén op de vijf van de 1400 mensen die gereageerd hebben, zei dat ze aan Ritalin en Provigil kopen deden om niet-medische redenen. Ze gebruikten ze om hun focus, concentratie of geheugen te stimuleren. Van die een op de vijf, koos 62% voor Ritalin en 44% voor Provigil. De meeste gebruikers kwamen op de een of andere manier aan een recept of kochten de medicijnen op het internet.

Deze populariteit is uiteraard ook niet de grote bedrijven ontgaan. Als we dit soort resultaten in acht nemen en kijken naar toekomstig medicijnen die waarschijnlijk op de markt zullen komen, geloven veel mensen, waaronder de auteurs van het rapport, dat het gebruik van cognitie bevorderende geneesmiddelen sterk zal toenemen. Dit kan zeer positief uitpakken voor de winsten van de grote bedrijven.

Hoewel nootropics zijn ontwikkeld om bepaalde aandoeningen te behandelen, zal het moeilijk zijn om het gebruik ervan door gezonde mensen te voorkomen. Als ze geen negatieve bijwerkingen hebben, is er echter veel reden om ze te gebruiken.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.