Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

ritalin en studeren

Ritalin en studeren

Het leven op de universiteit kan veel van u vergen. Het springen van klas naar klas, sociale evenementen, nieuwe relaties en buitenschoolse activiteiten kosten veel energie en dat kan zijn tol eisen tegen de tijd dat de examens eraan komen.

U staat gespannen en de druk om te presteren kan ondraaglijk zijn. Het is geen uitzondering dat daarom meer en meer studenten Ritalin kopen. Echter is dit geneesmiddel om uw prestaties een boost te geven niet altijd geheel risicoloos.

De duistere kant van studiedrugs

Zogenaamde “smart drugs” worden vaak uitgewisseld op universiteiten. Studenten denken van ten onrechte dat ze de beste opties zijn voor de mentale focus te verhogen tijdens een crisisperiode zoals examens. Normaal gesproken wordt deze medicatie voorgeschreven voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) patiënten. Het is eigenlijk niet de bedoeling om deze geneesmiddelen te nemen zonder te lijden aan ADHD.

“Ritalin helpt me veel langer te studeren en meer informatie in me op te nemen”, zegt een Amsterdamse student, die momenteel Ritalin gebruikt voor wat hij noemt “een verhoogd gevoel van alertheid”.

Dr. Marleen van Rooijen, die een ADHD-kliniek runt in Eindhoven, zegt dat het een groeiende zorg is. “Het wordt meestal misbruikt door masterstudenten rond de examenperiode. Echter is het probleem wereldwijd onder gediagnosticeerd en onderhandeld”, zegt psychiater Pieter Cilliers uit Rotterdam.

Ritalin, grote hoeveelheden koffie, cafeïne-gebaseerde pillen en andere stimulerende middelen zijn niet nieuw op campussen. En het gebruik van het medicijn zonder recept is in de loop der jaren bijna genormaliseerd.

“Ik ben begonnen met het gebruik door iemand die een recept had. Later kwam ik zelf wel aan recepten. Het is heel gemakkelijk toegankelijk voor studenten. Veel van mijn vrienden gebruiken dit ook en er is altijd wel iemand bereid om het medicijn te verkopen als je het rond vraagt,” zegt dezelfde Amsterdamse student.

Ritalin als studievriendje

Deze groeiende epidemie heeft Ritalin een slechte naam gegeven, verklaart Dr. van Rooijen.

Het belangrijkste doel van deze stimulerende middelen is om de aandacht en focus te vergroten bij ADD en ADHD-patiënten. Ritalin verbetert de concentratie omdat het bepaalde neurotransmitters in de hersenen stimuleert, die verantwoordelijk zijn voor cognitieve functies zoals redeneren, probleemoplossend denken, impulscontrole, zelfdiscipline en hyperactiviteit (in het geval van ADHD).

Ritalin’s actieve ingrediënten, methylfenidaat, verhoogt de dopamineproductie in de hersenen, terwijl noradrenaline de impulsiviteit en bewegingsoveractiviteit controleert om een gevoel van rust te creëren. Maar wanneer het medicijn wordt ingenomen door iemand zonder ADHD kan het een gevoel van euforie en rusteloosheid veroorzaken, omdat die persoon al voldoende dopamine in voorraad heeft.

Risico’s van Ritalin voor mensen zonder ADHD

Het gebruik van Ritalin zonder recept kan fysieke en psychische afhankelijkheid en bijwerkingen veroorzaken, vooral als het over een langere periode wordt ingenomen. De risico’s en de ernst van het gebruik variëren van persoon tot persoon.

Deze omvatten ondermeer:

 • Een onregelmatige hartslag
 • Zich onrustig voelen
 • Paranoia
 • Hoofdpijn
 • Een droge mond
 • Zenuwachtig en angstig voelen
 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Een onderdrukte eetlust
 • Een hogere bloeddruk
 • Seksuele disfunctie die impotentie of veranderingen in de seksuele drang omvat

Leren studeren zonder Ritalin

Zorg goed voor uzelf. Slaap genoeg, drink veel water, vermijd stimulerende middelen zoals chocolade en koffie, sigaretten en energiedrankjes. Maak er een prioriteit van om minstens om de dag te sporten. Een korte wandeling, een fietstocht of een yogasessie zijn allemaal goede ideeën om te ontspannen.

Leer organiseren. Verken nieuwe studietechnieken. Zoek uit wat het beste voor u werkt en zorg ervoor dat u een leeromgeving hebt waar u zich op uw gemak voelt en niet gestoord wordt.

Technieken voor een betere focus. Ritalin maakt u niet slimmer. Het versterkt alleen maar de focus. Verbeter eerder uw focus door te werken in beheersbare tijdsblokken. Probeer niet alles in één keer te doen. Wijs tijdsbewust wanneer u uw taken verteld. En neem na elk blok een pauze van 15 minuten.

Zoek steun. Zoek een studiemaatje. Blijf verbonden met uw supportnetwerk, dat u misschien onderweg kan begeleiden als u zich overweldigd voelt.

Wees niet bang om hulp te vragen. Er zijn vaak hulpgroepen organiseert die samenkomsten organiseren waarin u kunt communiceren en tips kunt vragen over hoe u met stress om kan gaan.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.