Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

stress medicijnen

Anti-stress geneesmiddelen: een complete lijst

De meest voorkomende medicijnen om stress te verlichten of de acute chronische effecten van de hormonen die toenemen als reactie op stress, zoals adrenaline, cortisol serotonine te verminderen, worden in dit artikel besproken. Deze medicijnen zullen u helpen om te gaan met de symptomen van stress.

Medicijnen die stress verminderen

Deze medicijnen verlichten de schrijnende effecten zoals overmatige, acute of aanhoudende stress, zoals:

  • Symptomen van angst, waaronder prikkelbaarheid, trillen, een verhoogde hartslag, een angstige ademhaling, paniekaanvallen, enzoverder.  
  • Symptomen van depressie, waaronder slapeloosheid, een slechte eetlust, een slecht humeur en weinig energie.

Onderaan bespreken we de meest gebruikte medicijnen voor de behandeling van stresssymptomen. Het is ook mogelijk dat deze worden ingezet bij de behandeling van het posttraumatisch stresssyndroom wat zich kan ontwikkelen na een traumatische ervaring.

Angstmedicatie en benzodiazepines

Benzodiazepinen onderdrukken het centrale zenuwstelsel door het verminderen van prikkelende signalen tussen hersenzenuwcellen door hun effect op het remmende hormoon gama aminoboterzuur (GABA). Door dit mechanisme verminderen ze de symptomen van stress en worden ze gebruikt om angst, paniek, slapeloosheid en spierspanning te behandelen.

Ze treden snel in werking en kunnen met tussenpozen worden ingenomen wanneer de symptomen zich opnieuw voordoen. Twee gebruikelijke benzodiazepinen die gebruikt worden om rustig te worden zijn:

Bijwerkingen van benzodiazepinen zijn onder meer:

  • Vermoeidheid, sedatie, verwarring en dubbel zicht
  • Gebrek aan coördinatie en verminderde rijvaardigheid
  • Geheugenverlies en een depressieve stemming
  • Ontwenningsverschijnselen bij het stoppen en een risico op verslaving

Slaappillen

Zolpidem is een kalmerend-hypnoticum dat helpt bij het verlichten van slapeloosheid, een veel voorkomende reactie op stress. Het induceert slaap door zijn remmende effecten op het centrale zenuwstelsel en werd ontwikkeld als een milder alternatief voor benzodiazepinen. Zolpidem is beschikbaar als Ambien™, dat de slaap in ongeveer 15 minuten induceert en kortstondig werkt.

De bijwerkingen en risico’s omvatten:

  • Vermoeidheid, licht in het hoofd, duizeligheid, ongewone dromen, wederkerende slapeloosheid, etc.
  • Misselijkheid, verandering in de eetlust, constipatie of diarree
  • Verandering in evenwicht en coördinatie, moeilijk lopen, spierkrampen, etc.
  • Verminderd bewustzijn en geheugenverlies

Er wordt aangeraden om dit slaapmedicijn slechts voor een korte tijd in te nemen omdat het verslavend kan zijn. Artsen raden aan om de laagst mogelijke dosis in te nemen, vooral voor vrouwen, vanwege de mogelijkheid op slaperigheid de volgende ochtend, wat het rijden en andere kritieke activiteiten kan beïnvloeden.

Alternatieve kruidengeneesmiddelen

Mensen die de voorkeur geven aan alternatieve geneesmiddelen voor de behandeling van angst kunnen geïnteresseerd zijn in de mogelijke voordelen van Chinese traditionele kruiden voor het omgaan met stress dragelijk te maken. Deze kruiden omvatten valeriaanwortel, dong quai, bupleurum en remania. Het is wel belangrijk dat u weet dat er rond deze Chinese kruidengeneesmiddelen weinig onderzoek is uitgevoerd dat het gebruik ervan voor het verminderen van stress ondersteund. Er is ook een gebrek aan gegevens wat betreft hun veiligheid.

Stressmanagement

Stressmedicatie moet enkel worden gezien als laatste redmiddel en alleen als uw stresssymptomen ernstig of aanhoudend zijn waardoor er andere psychologische of fysieke problemen ontstaan. Deze medicijnen moeten worden beschouwd als een maatregel op korte terwijl u werkt aan niet-medische manieren om uw stress onder controle te krijgen en, indien nodig, psychotherapie zoekt om u te helpen omgaan met uw stress en deze zo kan verminderen.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.