Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

xanax of valium

Valium vs Xanax

Angst kan slopend zijn, maar er zijn medicijnen beschikbaar om het te behandelen. De meest voorkomende kalmeringsmiddelen die beschikbaar zijn, zijn Valium en Xanax. Beide zijn erg populair en effectief voor de behandeling van angstklachten.

Van deze twee benzodiazepinen is Valium het oudst. Het kwam in 1963 op de markt, terwijl Xanax iets “nieuwer” is omdat het pas in 1981 in het leven werd geroepen. Valium werd ontwikkeld door de chemici van Hoffmann-La Roche, terwijl Xanax werd ontwikkeld door de chemici van Upjohn (nu gefuseerd met Pfizer Inc.).

Xanax (alprazolam) en Valium (diazepam) zijn twee soorten benzodiazepinen (ook bekend als benzos). Benzo’s zijn anti-angstmedicijnen. Beide kalmeringsmiddelen worden gebruikt om bezorgdheid te behandelen. Veel mensen die lijden aan angst en paniekaandoeningen vinden dat deze medicijnen uiterst nuttig zijn om hen in staat te stellen een normaal leven te leiden. Hoewel beide geneesmiddelen in dezelfde medicatieklasse zitten, zijn het zeer verschillende medicijnen en kunnen ze niet door elkaar gebruikt worden.

De overeenkomsten

Alprazolam (merknaam Xanax) wordt gebruikt om ernstige gevallen van paniek en angststoornissen te behandelen. Men kan stellen dat het meestal wordt gebruikt voor ernstige gevallen. Valium wordt dan weer voorgeschreven voor lichte episodes van angst. Het heeft ook andere toepassingen. Zo kan het ook helpen bij de terugtrekking van alcohol en drugs. Daarenboven is het ook een spierverslapper. Beide medicijnen werken snel. Ze hoeven zich niet op te bouwen in het systeem van de gebruiker om effectief te zijn. Ze beginnen meestal binnen een paar uur te werken en door hun korte halfwaardetijd worden hun effecten reeds binnen de 24 uur uit het lichaam verwijderd. Zowel Valium als Xanax hebben de potentie om verslaving in de hand te werken, dus de meeste artsen schrijven deze medicijnen niet op lange termijn voor. Natuurlijk is het belangrijk voor elke patiënt die deze medicijnen voorgeschreven krijgt, om het juiste gebruik en de mogelijke effecten op zowel korte als lange termijn te begrijpen.

De verschillen

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen Xanax en Valium – zoals dat ze beiden anti-angstmedicijnen, benzodiazepinen en verslavend zijn – zijn er ook veel verschillen. Valium wordt bijvoorbeeld enkel gebruikt voor gematigde angst terwijl Xanax wordt gebruikt voor ernstigere gevallen. Hoewel beide medicijnen verslavend zijn, lijkt Xanax verslavender te zijn dan Valium. Als u moet kiezen, is het zinvol om te beginnen met Valium om te kijken of het de symptomen al kan verlichten. Omdat Xanax zo verslavend is, wordt het vaak als laatste redmiddel gebruikt nadat andere medicijnen niet effectief zijn gebleken. Het afbouwen van dit zwaar medicijn kan langer duren. Gebruikers melden een hoger percentage van de bijwerkingen bij het stoppen. Hoe langer Xanax wordt ingenomen, hoe langer de ontwenningsverschijnselen zullen duren. Dit is echter niet het geval bij Valium. Bij beide medicijnen zijn de ontwenningsverschijnselen vergelijkbaar, zoals hoofdpijn, angst, psychiatrische symptomen, slaapstoornissen en spierkrampen. Terugtrekking is voor veel gebruikers moeilijk omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met de redenen waarom ze de medicatie zijn gaan gebruiken.

Hoewel er nadelen zijn aan het gebruik van benzodiazepines, zijn er ook veel voordelen. Bij correct gebruik, onder de zorg van een arts, kunnen deze medicijnen ongelooflijk nuttig zijn voor patiënten die worstelen met angst en paniek. Het is belangrijk dat patiënten die deze medicijnen gebruiken alle afspraken met hun arts nakomen, de medicijnen slechts voor een korte tijd gebruiken (tenzij anders voorgeschreven) en de medicijnen gebruiken zoals voorgeschreven doorheen de volledige behandeling.

Xanax of Valium: welke kiest u best?

Als u een arts of psychiater vraagt of u nu best Valium of Xanax kopen gaat, dan krijgt u waarschijnlijk geen definitief antwoord.  Dit komt omdat wetenschappelijk onderzoek suggereert dat zowel Valium als Xanax significant effectiever zijn dan een placebo voor de behandeling van acute angst- en paniekstoornissen – maar er is geen overtuigend bewijs dat de ene medicatie inherent superieur is (in termen van effectiviteit) in vergelijking met de andere.

Er zijn aanwijzingen dat Valium sneller in werking kan treden, maar dit is discutabel. Dat gezegd hebbende, personen die een arts raadplegen over het gebruik van een benzodiazepine voor het beheer van een angststoornis hebben meer kans om een recept voor Xanax te ontvangen omdat: (1) het wordt geproduceerd in meer formaten dan Valium (iets waar patiënten de voorkeur aan kunnen geven); en (2) onderzoek suggereert dat Xanax gedurende 4+ maanden kan worden toegediend voor angststoornissen (terwijl er onderzoek ontbreekt voor langdurig gebruik van Valium).

Toch worden beide kalmeringsmiddelen beschouwd als veilige, verdraaglijke en effectieve medicijnen voor de behandeling van angststoornissen bij gebruik in overeenstemming met medische instructies. Als u probeert te kiezen, is het aan te raden om nauw samen te werken met een ervaren arts en de voor- en nadelen van elk medicijn af te wegen en te bespreken.  Het bijhouden van een regelmatig dagboek kan u helpen om de effectiviteit van elke medicatie (voor uw medische toestand) gedurende een langere periode (bijv. 1 tot 2 maanden) te begrijpen.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.