Toont alle 8 resultaten

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). ADHD is een van de meest voorkomende neurologische ontwikkelingsstoornissen. Het wordt meestal voor het eerst gediagnosticeerd in de kindertijd en duurt vaak tot de volwassenheid. Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben om aandacht te besteden, impulsief gedrag onder controle te houden (kunnen handelen zonder na te denken over wat het resultaat zal zijn), of overmatig actief zijn.

ADHD bij kinderen

Een op tien kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 jaar krijgt de diagnose van ADHD waardoor het een van de meest voorkomende neurologische ontwikkelingsstoornissen bij kinderen in Nederland is.

Jongens hebben meer dan twee keer zoveel kans dan meisjes om de diagnose te krijgen. Dit kan komen doordat jongens de neiging hebben om kenmerkende symptomen van hyperactiviteit te vertonen.

ADHD bij volwassenen

Meer dan 60 procent van de kinderen met ADHD blijft ook nog steeds als volwassene symptomen vertonen. Echter worden deze minder frequent naarmate ze ouder worden.

Ondanks dat is een behandeling toch zeer belangrijk. Onbehandelde ADHD bij volwassenen kan een negatieve invloed hebben op veel aspecten van het leven. Symptomen zoals problemen met het omgaan met tijd, vergeetachtigheid en ongeduldig zijn kunnen problemen veroorzaken op het werk, thuis en in alle andere soorten relaties.

ADHD symptomen: wat zijn ze?

Het is normaal dat kinderen op een bepaald moment moeite hebben om zich te concentreren en te gedragen. Het is echter zo dat kinderen met ADHD niet zomaar uit dit gedrag groeien. De symptomen blijven bestaan, kunnen ernstig zijn en kunnen problemen veroorzaken op school, thuis of bij vrienden.

Een kind met ADHD heeft last van meerdere van de volgende symptomen:

  • veel dagdromen
  • dingen vergeten of verliezen
  • wriemelen
  • te veel praten
  • onnodige risico’s nemen
  • moeite om verleidingen te weerstaan
  • moeite hebben om met anderen om te gaan

Wat is de oorzaak van ADHD?

Ondanks dat de aandoening veel voorkomt, weten artsen en onderzoekers nog steeds niet zeker wat de oorzaak van ADHD is. Het wordt verondersteld een neurologische oorzaak te hebben. Genetica kan ook een rol spelen.

Ook suggereren meerdere wetenschappers dat een vermindering van dopamine een factor is bij ADHD. Dopamine is een chemische stof in de hersenen die helpt bij het verplaatsen van signalen van de ene zenuw naar de andere. Het speelt een rol in het uitlokken van emotionele reacties en bewegingen.

Ander onderzoek zegt dan weer dat een structureel verschil in de hersenen de oorzaak zou kunnen zijn. Bevindingen geven aan dat mensen met ADHD minder grijze massa hebben. Deze grijza massa helpt de hersengebieden die invloed hebben op:

  • spraak
  • zelfcontrole
  • besluitvorming
  • spiercontrole

Onderzoekers bestuderen nog steeds de mogelijke oorzaken van ADHD, zoals roken tijdens de zwangerschap.

Hoe ADHD behandelen?

De behandeling voor ADHD omvat meestal gedragstherapieën, medicatie of zelfs beide.

Soorten therapie omvatten psychotherapie,of praattherapie. Met praattherapie zal u of uw kind bespreken hoe ADHD uw leven beïnvloedt en manieren om u te helpen het te beheren.

Een ander type therapie is gedragstherapie. Deze therapie kan u of uw kind helpen met het leren monitoren en managen van uw gedrag.

Medicatie kan ook heel nuttig zijn als u met ADHD leeft. ADHD medicijnen zijn ontworpen om de chemische stoffen in de hersenen te beïnvloeden op een manier die u in staat stelt om uw impulsen en handelingen beter te beheersen.

ADHD medicijnen: welke zijn er?

De twee belangrijkste soorten medicijnen die worden gebruikt om ADHD te behandelen zijn stimulerende middelen en niet-stimulerende middelen.

Stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel (CZS) zijn de meest voorgeschreven ADHD medicijnen. Deze medicijnen werken doordat ze de chemicaliën dopamine en noradrenaline in de hersenen verhogen.

Voorbeelden van deze medicijnen zijn methylfenidaat (Ritalin) en op amfetamine gebaseerde stimulerende middelen (Adderall).

Als stimulerende middelen niet goed werken voor u of uw kind, of als ze lastige bijwerkingen veroorzaken, kan uw arts een niet-stimulerende medicatie suggereren. Bepaalde niet-stimulerende medicijnen werken door het verhogen van het noradrenalinegehalte in de hersenen.

Deze medicijnen omvatten atomoxetine (Strattera) en sommige antidepressiva zoals bupropion (Wellbutrin).

ADHD medicijnen kunnen veel voordelen hebben, maar net zoals bij alle medicijnen hebben ze ook een aantal bijwerkingen.

Natuurlijke geneesmiddelen voor ADHD

Naast – of in plaats van – medicatie, zijn er verschillende remedies op de markt die de symptomen kunnen helpen verbeteren.

Om te beginnen kan het volgen van een gezonde levensstijl u of uw kind helpen om te ADHD kenmerken onder controle te krijgen. Artsen en apothekers radden het volgende aan:

  • eet een gezond, evenwichtig dieet
  • heb minstens 60 minuten lichaamsbeweging per dag
  • krijg voldoende slaap krijgen
  • beperk uw dagelijkse schermtijd van telefoons, computers en TV

Studies hebben ook aangetoond dat tai chi en het doorbrengen van tijd buitenshuis kunnen helpen om de ADHD kenmerken te verlichten.

Mindfulness-meditatie is dan weer een andere optie. Er is aangetoond dat dit bij volwassenen en tieners positieve effecten kan hebben op hun aandacht denkprocessen, maar ook op angst en depressie.

Het vermijden van bepaalde allergenen en voedseladditieven zijn ook potentiële manieren om ADHD symptomen te helpen verminderen.