Welkom bij Postapotheek.com - Dé leverancier van medicijnen online

Openingsuren : Maandag tot zaterdag - 8u - 21u

lorazepam afbouwen

Belangrijke feiten over Lorazepam: verslavingspotentieel en terugtrekking

Wat is Lorazepam?

Lorazepam of Temesta is een anti-angstmedicijn dat mensen die lijden aan angst- en paniekaanvallen, slapeloosheid en depressie kan helpen.


Ondanks het voordeel dat deze benzodiazepine heeft voor vele mensen, is het voor iedereen van vitaal belang om op de hoogte te zijn van het hoge potentieel voor verslaving van dit geneesmiddel en hoe de terugtrekking dient de verlopen.

Hoe werkt Lorazepam?

Artsen schrijven lorazepam voor om op korte termijn verschillende angststoornissen te verlichten. Er zijn geen klinische studies die een gebruik van langer dan 4 maanden ondersteunen.


Lorazepam behoort tot de familie van de benzodiazepines. Deze werken in op het centrale zenuwstelsel. Het verlicht de symptomen van angst doordat het de effecten van natuurlijk geproduceerde chemicaliën in de hersenen die verband houden met stress en ontspanning, bekend als GABA, verbeterd.


Lorazepam voorkomt dat delen van de hersenen overprikkeld raken, wat kan leiden tot paniekaanvallen en andere symptomen van acute angst. Door het verhogen van de GABA-niveaus in de chemische structuur van de hersenen, zorgt Lorazepam ervoor dat de zenuwcellen niet overbelast raken en zo vervelende gevoelens als angst, slapeloosheid en depressie worden verminderd.

Verslavingspotentieel en misbruik

Net zoals bij veel andere kalmeringsmiddelen, bestaat er ook bij Lorazepam een risico op verslaving. Mensen die in het verleden te kampen hebben gehad met andere verslavingen worden afgeraden om dit geneesmiddel te gebruiken.
Na enige tijd zullen de hersenen op een natuurlijke wijze een tolerantie tegen benzodiazepines opbouwen. Daardoor zal men steeds grotere doses nodig hebben om het gewenste effect te bereiken. Na verloop van tijd kan dit escaleren in afhankelijkheid. Vandaar dient het nemen van benzodiazepines altijd onder het toeziend oog van een arts te gebeuren.
Ook de terugtrekking vereist medisch toezicht. Plotseling stoppen met het gebruik van Lorazepam na lange tijd kan ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Vandaar dient een arts of zorgverleneer een afbouwschema op te stellen.

Terugtrekking van benzodiazepines

Lorazepam wordt enkel voorgeschreven voor gebruik op korte termijn. Nadat de patiënt de behandeling heeft afgerond, moet hij of zij met een arts spreken over hoe hij of zij veilig kan stoppen met het innemen van dit medicijn. Het is belangrijk om de inname van deze medicijnen langzaam te verminderen, in plaats van in één keer te stoppen.


Hoewel Lorazepam een anti-angst medicatie is, kunnen de symptomen van terugtrekking soms leiden tot sommige paradoxale reacties zoals:

  • Angst
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Depressie

Herstel is mogelijk

Net als bij de afbouwing van elk ander geneesmiddel, is ook bij Lorazepam zorgvuldige medische aandacht, advies en verschillende andere mogelijke therapiemogelijkheden vereist. Er wordt aangeraden om geleidelijk met het geneesmiddel te stoppen om de acute ontwenningsverschijnselen die het met zich kan meebrengen, te onderdrukken.

Dit kan een ingewikkeld proces zijn. Vandaar kan de steun van geliefden en vrienden van mensen die worstelen met verslaving zorgen voor een positieve impuls. Zij kunnen een worstelend individu helpen het probleem te erkennen en een behandeling te zoeken in een constructieve en ondersteunende omgeving.

Bovendien is de rol van het gezin erg belangrijk in het herstel. Therapeuten, psychologen en interventionisten kunnen alle betrokkenen helpen te begrijpen wat de meest constructieve manieren zijn om elkaar te ondersteunen en te genezen.

Share via

EMDigitizing offers high-quality logo embroidery digitizing services online at an affordable price. With super-fast turnaround, excellent customer services.